Приложение

Вентилирани фасади

Системата за вентилиране на стените

Системата за вентилиране на стените е най-ефективната технология за покритие на открито за решаване на проблема с осигуряване на защита срещу влага и атмосферни влияния, като същевременно предлага топло и звукоизолация. Системата гарантира изключителни характеристики по отношение на температура и влажност, без да е необходимо да се намесва във вътрешното оформление на сградата или да променя вътрешните й облицовки. Причините за нарастващата популярност на системата включват значителните икономии на енергия, в съчетание със способността да подобрява комфорта на живот.

Технология на вентилираната фасада

Вентилираната стена се състои от множество слоеве и те предизвикват непрекъснат процес на естествена вентилация през фасадата. Тази технология за покриване премахва излишната влажност и играе жизненоважна роля за поддържане на сградата хладнa през лятото и топлa през зимата, като контролира топлинните загуби. Освен това, тази технология дава възможност за пълноценно използване на значителния естетически потенциал, предлаган от външните стенни покрития. Това позволява те да се изправят пред най-взискателните дизайнерски предизвикателства без значителни ограничения за архитектите.

Вентилираната фасада е съставена от три основни елемента, наречени функционални слоеве:

  • Топлоизолация, приложена към външната страна на носещата стена.
  • Подложка, поддържаща външната облицовка.
  • Външна облицовка, отделена от изолационния слой с кухина с дълбочина няколко сантиметра.
Предимствата на вентилираните стени

• Подобрен вътрешен климат
• Звукоизолация
• Елиминиране на кондензацията
• Естетична оптимизация на фасадите
• Защита от метеорологични условия
• Топлоизолация на конструкциите
• Елиминиране на топлинни мостове
• Лесна поддръжка
• Държавни стимули за пестене на енергия

Термични характеристики
Топлинните свойства на системата се базирани на основния принцип на “коминния ефект”, получен чрез оставяне на въздушна междина на дълбочина няколко сантиметра между периметровата стена на сградата (покрита със слой изолация) и външната страна. Промяната в плътността на въздуха вътре във въздушната междина, поради топлината, излъчвана от външното покритие, принуждава въздуха да се движи нагоре и задейства поток от естествена вентилация от дъното към върха. Слънчевата светлина достига до фасадата, но влиянието й е значително през лятото.

В този случай, докато част от топлинното излъчване, засягащо външното покритие, се отразява обратно към външната страна, количеството топлина, която прониква във въздушната междина, се елиминира до голяма степен чрез въздушния поток, което значително намалява количеството топлина, погълната от сградата и количеството влажност, застояло по стените по периметъра. Вентилираните стени са слой на защита с висока топлинна инерция и през двата сезона: през лятото те компенсират топлината (т.е. по-малко топлина навлиза в сградата чрез проводимост и само през нощта, тъй като температурата е по-ниска), а през зимата удължават времето, което отнема стената на периметъра да изстине.

AGV система за видимо закрепване

AGV системата за видимо закрепване беше първата система, предлагана от Marazzi. Тя все още е много модерна поради своята простота, ниска цена и ефективност. Външната повърхност се поддържа от видими куки от неръждаема стомана, които могат да бъдат оцветени в съответствие с избрания завършек. Куките са фиксирани към каменната конструкция чрез скоби на определени разстояния, които отчитат размера на външните модули за облицовка. Системата AGV може да се използва на плоски и вертикални повърхности, както и на наклонени и извити (многоъгълни) повърхности.

Фасадна анкерираща система за вентилация на Marazzi Grande

Модулна панелна система

Модулния панел е скрита система за закрепване, която включва предварително сглобяване на плочите на панел, с метални профили и разширителни анкерни болтове, която след това се монтира върху конструкция, състояща се от вертикални стойки и напречни елементи. Предварителното сглобяване на модулите гарантира намалено време за монтаж и по-ниски разходи за компоненти. Системата “Модулерн панел” е особено ефективна за свързване на керамични модули в правоъгълни размери, монтирани хоризонтално.

Фасадна панелна система за вентилация Marazzi Grande

Ключови панелни системи

Философията на Модулния панел също вдъхнови тази система, при която правоъгълните плочи се монтират вертикално и се прилагат с помощта на разширяващи анкерни болтове и отворени хоризонтални профили към една конструкция, идентична на тази на AGS системата.

Стенна система 6

Стенна система 6 позволява монтирането на керамични порцеланови плочи с дебелина 160×320, 120×240 и 120×120 см върху вентилирана стена без видими фиксиращи елементи. Тази иновативна технология използва високите показатели на най-новото поколение строителни лепила, подпомагани от механични опори. Големите плочи на покритието са фиксирани със структурно лепило към конструкция с вертикални стойки.

Стенни системи 12

Плочите на Marazzi съчетават лекотата на дебелина 6 мм с плътността от 12 мм. Иновативна технология, усъвършенствана и персонализирана в нова фабрика, която произвежда само керамични плочи от порцелан, което позволява създаването на изключително сложни повърхности, които не се променят с времето и са още по-устойчиви. Плочите с дебелина 12 мм са закачени към вентилирана стена чрез система, подобна на системата скрито анкерно прикрепване AGS и системата за монтаж с вертикални стойки и стегачи. Плочата с дебелина 12 мм е подсилена с алуминиеви профилни пръти от механични крепежни елементи, за да се разпределят действащите товари в множество области.

Слънчеви екрани

“Brise-soleils” (sun breaker – ламели за регулирани на слънчевите лъчи) в порцелановите керамични изделия на Marazzi са архитектурно решение с отличен външен вид и функционални стойности.

Marazzi Engineering предлага важната възможност за интегриране на “brise-soleils” с технологията на вентилирана носеща стена, внасяйки баланс и хармония в архитектурните проекти, като същевременно отговаря на правилата и критериите за екологично устойчив дизайн. Връзките между плътни обеми и празни пространства могат да бъдат манипулирани, за да се създадат ефекти, които надграждат целия облик на екстериора на сградата, замислен като сбор от изцяло интегрирани архитектурни характеристики. Има и функционалната полза от осигуряването на защита срещу пряка слънчева светлина.

Marazzi Engineering дава свободата на архитектите да избират между две различни системни решения, фиксирани или регулируеми, което означава, че ъгълът на наклона на ламели за регулирани на слънчевите лъчи може да варира в зависимост от географските, сезонните и параметрите на ориентация на сградата.

ПЛЮСОВ ФАКТОРИ
Оптимален контрол на слънчевата радиация, достигаща сградата под формата на светлина и топлина, генериращи:

  • Впечатляваща икономия на енергия
  • Подобрени нива на вътрешен комфорт
  • Изолация срещу нощни топлинни загуби
  • Подобрено рециклиране на въздуха
  • Интегрирана стилистика на празното пространство
  • Стенни секции и секции с прозорци на сградата
  • Ниска поддръжка
  • По-атрактивен външен вид благодарение на избора на широка гама от керамични изделия, достъпни в рамките на предложенията на Marazzi
  • Материалът е устойчив на термичен удар и атмосферни влияния
    • Използваният керамичен облицовъчен материал за стени запазва своите технически и външни характеристики с течение на времето.
Protect wall 20

Protect Wall 20 е иновативна, високоефективна система за защита на периферията на нови или съществуващи сгради, които претърпяват термично обновяване чрез използване на изолация. Основата на сградите е една от частите, които са най-изложени на удари, атмосферни влияния, нарастваща влажност и деградация. Порцелановото керамично покритие с дебелина 20 мм решава всички тези проблеми, премахва необходимостта от операции по поддръжката и придава на сградата по-голяма стойност благодарение на пълен набор от естетически решения. Закрепването на первазната система е еквивалентно на това на системата за скрито закрепване AGS, гарантирана, ефективна система, която увеличава многото предимства на керамичните плочи, които са още по-структурно устойчиви благодарение на допълнителната си дебелина. Системата е идеална за всички сгради с всякакво предназначение.

Подови настилки

Повдигнатият под представлява система от модулни елементи, предназначени за създаване на подови настилки за вътрешни и външни сградни пространства. Тази технология е изключително практична, тъй като създава непрекъсната празнота под повърхността на пода, която може да се използва за маршрутизиране на всички технически системи. Благодарение на своята гъвкавост при използване, лесен и бърз монтаж и разнообразна гама от покрития, повдигнатият под може да се прилага и при реновиране на сгради и дори да се монтира върху съществуващите подови настилки.

Повдигната технология на пода

Повдигнатият под представлява олекотена суха система, състояща се от подова повърхност и носеща конструкция. Практическата и функционална опорна структура позволява премахването на всеки отделен керамичен модул, ускорява инспекцията, модифицирането и поддръжката на инсталационните мрежи, и същевременно системата изпъква с предимствата на силата и естетическите качества на порцелановите керамични изделия на Marazzi.

Предимства на повдигнатите подове
  • Бързо изпълнение в нови сгради и за проекти за обновяване на сгради, с непосредствена променяемост на подовата повърхност
  • Гъвкавост за дистрибуция и позициониране на техническа инсталация, с лесно контролируеми комунални линии, с възможност за проста модификация след монтаж
  • Ниски разходи във връзка с жизнения цикъл на сградата
  • Гъвкавост на дизайна, с възможност за бърза промяна на първоначалния проект, дори по време на етапа на изпълнение
  • Максимална гъвкавост, ако стаите се преобразуват за различни цели
  • Може да се интегрира с други технически довършителни конструкции като прегради и окачени тавани
  • Високо ниво на естетическа персонализация, както при избора на довършителен материал и неговите цветове, така и в способността да се създават дизайни, лога и декоративни мотиви по заявка или вложки от различни материали
  • Наличие на богата гама от аксесоари за персонализиране на пода
Състав на повдигнат етаж за интериори

Повдигнатият под е технологична система, съставена от пет основни елемента:

  • носеща конструкция
  • сърцевина
  • повърхностен слой
  • периметров ръб
  • основен слой
Поддържаща структура

Комбинацията от хоризонтални и вертикални части поддържа повдигнатия панелен под, така че да може да се повдигне по-високо от подовата плоча на сградата и да се зададе ниво. Конструкцията е от поцинкована стомана за предотвратяване на корозия и се състои от колони, кръстосани части и уплътнения:
1. Платформа: има стъбло, основа и глава и е вертикалната, носеща част.
2. Уплътнения: монтирани между панелите и стрингерите, уплътненията са проектирани да намалят шума и осигуряват въздушно уплътнение.
3. Подпори:  хоризонталната, модулна част, която свързва колоните и е проектирана да подобри стабилността и твърдостта на конструкцията, товароносимостта на системата и цялостното й уплътнение.
4. Топло / акустична изолация: изолационни панели от термообвързани полиестерни влакна (доставя се при поискване)
5. Ударна шумоизолация: многослойна задна мембрана, изработена от ретикулиран полиетилен и каучук (доставя се при поискване)

 
Видове структура на подкрепа

Възможни са различни видове носеща конструкция чрез комбиниране на различните части въз основа на нуждите на носещия товар и оформлението на услугите и кабелите. Marazzi Engineering се фокусира върху разработването на високоефективни решения, които му помагат да разшири разнообразието, което обикновено се предлага на пазара:

Структурата на TKS (без подпорни греди): състояща се от платформа с радиална глава с 8 спици, където панелите са поставени директно; пластмасово уплътнение е монтирано за по-малко шум. Тъй като няма подпорни греди, колоните в този тип структура се свързват към плочата на подовата настилка със специфично лепило.

Структурата на TKL (с подпорни греди): платформа с радиална глава с 8 спици е оформена така, че подпорната греда със сечение 28 x 18 мм може да бъде поставена на мястото си. Закрепването моментално образува стабилна връзка между частите и ускорява инсталацията. Ако е необходимо, може да се добави и диагонален армировъчен шнур, благодарение на специалната форма на главата.

Структурата на TKM (със среден шнур): платформа с радиална глава с 8 спици, оформен така, че носещата струна със сечение 28 x 38 mm може да бъде поставена на мястото си. Отново главата на колоните дава възможност за добавяне на диагонални напречни армировки.

Структурата на TKC (с тежък, затворена надземна преходна подпорна греда): платформата има напречна глава с винтове, за да фиксира натоварващия носител на място, използвайки натиск. Носещата струна, където главите на колоните почиват, има правоъгълна секция с размери 50 х 25 мм и различни дължини: страничните рамки са 1800 или 3600 мм.

 
Ядро на повдигнатия под

Това е централната част на повдигнатия под и може да бъде от два основни типа в зависимост от строителния материал:

  • В ПДЧ от дърво и смола с висока плътност и висока механична якост, с номинална дебелина 38 мм (тип L38). Този материал има отлични свойства по отношение на ниско тегло, икономичност и лекота на работа; в допълнение, той е в най-ниския клас на освобождаване на формалдехид (E1).
  • В инертен материал (безводен калциев сулфат), подсилен с високоякостни целулозни влакна, с номинална дебелина 30-34 мм (тип K30-K34). Физико-механичните характеристики и абсолютната безопасност по отношение на отделянето на летливи вещества правят този материал най-добрият продукт за повдигнати подове.

Marazzi Engineering предлага и трето решение: капсулираният панел. Този тип панел (дебелина 23/29 мм) се състои от сърцевина от калциев сулфат – подсилена с целулозни влакна или с ПДЧ от дърво и смола – капсулирана в горещо поцинковано покритие от стоманена ламарина, което чрез двойно сгъване в края, увеличава товароносимостта. Капсулираният панел е технологично усъвършенствана система с висока механична якост. Много е лек и жилав и поддържа самополагащи подови настилки.

 
Повърхностен слой

Горното покритие, нанесено върху сърцевината, включва подовата повърхност и определя естетическия вид на пода. Marazzi Engineering може да достави всякакви материали за тази цел, от най-класическите до най-иновативните: порцеланови керамични изделия, еластични материали (каучук, линолеум, PVC), пластмасови ламинати, композитни материали от естествен камък или камък и истинско дърво. Порцелановите керамични изделия са най-подходящият материал за повърхностното покритие на панелите благодарение на специалната му устойчивост и отлични технически характеристики. Marazzi предлага най-широката гама от порцеланови керамични повърхности, които са напълно подходящи за създаване на повдигнати подове, включително в райони с интензивен трафик.

 
Аксесоари

Предлагат се аксесоари, които да пасват на повдигнатия под с непосредственото му обкръжение и да използват напълно неговите функции.

Те включват:

  • Вътрешни и външни рампи
  • Вътрешни и външни стъпала
  • Преградни стени за звукоизолация, предотвратяване на пожар или въздуховоди
  • Предни стени за завеси
  • Решетки и перфорирани панели за вентилация
  • Панели с уреди за електрическо окабеляване и окабеляване за пренос на данни
  • Уплътняващи затвори
  • Повдигнати или плоски изходни кутии с електрически контакти или телефонни точки
  • Разширителни фуги
  • Всмуквателни тапи за повдигане на панелите
  • Странични облицовки с контрастна лента за свързване към стената
  • Структурни мостове
Инсталация на 20 мм повдигнат под за външна употреба

Повдигнатата настилка е оригинална система, включваща няколко различни части: плоча с дебелина 20 мм + полипропиленови постаменти + всякакви допълнителни материали (мрежа или поцинкована ламарина). Повдигнатата настилка е много гъвкава и може да се монтира върху всякакъв вид павета, върху едно- или двуслойна хидроизолационна мембрана или върху асфалт.

Инструкции за инсталация на повдигната настилка

Подгответе основата, като поставите замазка с правилния наклон над съществуващата повърхност. Нанесете водоустойчив бариерен слой, за да предотвратите пропускането и да осигурите ефективно оттичане на дъждовна вода. Поставете полипропиленовите платформи направо върху хидроизолационната мембрана и добавете плочите с раздели, за да осигурите правилната ширина на фугата. За по-добра топлоизолация / енергийни характеристики, топлоизолационни панели с подходяща плътност могат да се добавят директно между хидроизолационната мембрана
и повдигнатите тротоари за павета.

За незащитени настилки на открито Marazzi Group препоръчва създаването на градиент от ≥ 1,5% върху готовата повърхност, за да се предотврати образуването на петна от застояваща вода.

В случай, че застояващата вода се запази върху повърхността на плочките, въпреки правилния монтаж, тя трябва да бъде отстранена механично с помощта на метли или мокри и сухи парцали.

Порцеланови каменни плочи с дебелина 20 мм с противоплъзгащи свойства и отлична устойчивост на натоварване.

Порцеланови керамични плочи 20 мм

Порцеланови каменни плочи с дебелина 20 мм с противоплъзгащи свойства и отлична устойчивост на натоварване.
Платформите поддържат настилката и имат отлична механична здравина. Произвеждат се главно от рециклируем и рециклиран материал и издържат на киселинни и алкални разтвори, атмосферни условия и температури от -30 ° до + 75 °. Външните платформи са проектирани така, че да се регулират по височина (от минимум 2,2 см до максимум, препоръчан от Marazzi, от 10 см), а аксесоарите позволяват коригиране на наклона до максимум 5%.

Платформи

Платформите поддържат настилката и имат отлична механична здравина. Произвеждат се главно от рециклируем и рециклиран материал и издържат на киселинни и алкални разтвори, атмосферни условия и температури от -30 ° до + 75 °. Външните платформи са проектирани така, че да се регулират по височина (от минимум 2,2 см до максимум, препоръчан от Marazzi, от 10 см), а аксесоарите позволяват коригиране на наклона до максимум 5%.
За приложение от долната страна за подобряване на работата на системата чрез увеличаване на нейната носеща способност.

Аксесоари: поцинкована ламарина

За приложение от долната страна за подобряване на работата на системата чрез увеличаване на нейната носеща способност.
Монтира се от долната страна, за да се осигури по-голяма безопасност.

Аксесоари: мрежа

Монтира се от долната страна, за да се осигури по-голяма безопасност.